Har haft ”hjärtrusningar” sedan jag var liten. Första gången jag kommer ihåg var jag fem år. Tills för ca. tio år sedan så gick det alltid över efter några minuter. Men de senaste tio åren sitter det i flera timmar per gång. Läste om olika sorters förmaksflimmer och där stod att man kan ha det ständigt. Jag har nästan dagligen också ”extraslag”, hjärtat ”hoppar över” slag. Det vill säga, slår att hårt slag som om ”hjärtrusningen” ska starta, hjärtat stannar, sätter igång och sen slår hjärtat normalt igen en stund tills allt börjar om igen. Har sökt läkare för det här vid flera tillfällen, men har bara fått till svar att det är helt ofarligt. Jag äter propranolol. Nu har jag slutat ta upp det här med läkaren trots att det känns som om jag ska dö varje gång det kommer. I snitt får jag en – två ”anfall” per mån. Men jag har tryckande och molande värk över bröstkorgen hela tiden. Jag såg på fråga doktorn om det här och jag undrar om det är förmaksflimmer jag har?

Svar

Med tanke på att Du har haft besvär med hjärtrusningar sedan barndomen och på beskrivningen av Dina symtom, verkar Du ha så kallat WPW-syndrom. Det innebär att det finns en extra retledningsbana mellan förmak och kammare, som gör att de elektriska signalerna i hjärtat kan börja snurra runt i en väldig fart.