Har haft förmaksflimmer av och till i 10 år och gjort många elkonverteringar. Är nu 68 år. Jag har flera släktingar som blivit behandlade med ablation. De 3 senaste åren kroniskt. Får 2 ggr 50 mg atenalol 160 mg trombyl,(vill ej ha Varan)tar också omega 3.Jag är rödblond och blöder lätt. Medicinen gör mig ganska seg, Då jag har mkt lågt bltr, oftast 96/65 och ibland lägre, Pulsen ligger mellan 120-80 beroende på vad jag gör. Är ute och jobbar 6-8 tim om dagen ,då jag har en stor trädgård. Min läkare tycker att jag verkar må bra!!!!! Har frågat förra året i denna spalt och fick svar att jag borde få en andra chans kan någon förklara varför jag inte får det.

Svar

Förmaksflimmerablation har sämre resultat vid permanent förmaksflimmer. Det finns inte heller några stora studier gjorda på nyttan av förmaksflimmerablation vid permanent förmaksflimmer. Därför är det efter dagens riktlinjer inte aktuellt med flimmerablation vid permanent förmaksflimmer. Om Du mår dåligt av medicineringen, ta kontakt med Din behandlande läkare och fråga om det går att ändra något i behandlingen. Det finns flera kombinationer av läkemedel man kan pröva, för att få en så bra frekvensreglering som möjligt utan svåra biverkningar. Om ändå biverkningarna av medicineringen är svåra, kan man börja diskutera HIS-ablation.