Jag har de senaste veckorna, ca 5 veckor, haft perioder där mitt hjärta slår dubbelslag, det känns som det slår oregelbundet och volter. Under de veckorna så har det varit som värst att det satt i under flera timmar från och till. Jag röker inte, äter ingen medicin, motionerar mycket. Jag känner aldrig av dubbelslagen när jag motionerar, men har nu fått dubbelslag efter att jag motionerat, då sitter det i i ca 30 min, sen när pulsen gått ner och jag tar det lugnt försvinner det. Jag har mycket inre stress, men varför kommer då dubbelslagen alltid efter motionen? Låter det farligt? Kan man ha så här utan att det är farligt? Om jag söker läkare och de konstaterar flimmer, kan man motionera och leva med de här dubbelslagen ändå? Kan de gå över av sig själv? Kan dubbelslag påverkas av att man bantar?

Svar

Man kan ha extraslag i hjärtat utan att det är förmaksflimmer. Extraslag har alla människor och oftast utreder man inte dessa vidare då de har god prognos. I detta fall är det viktigt att man tar reda på vad det är du känner. Med vanligt EKG ser man vilken hjärtrytm du har just vid EKG-tagningen. Därefter kan ett långtids-EKG över ett eller flera dygn ge ytterligare information. Beroende på dina besvär och fynd vid läkarundersökning och EKG tagning kan man ibland behöva utvidga utredningen. Du bör således kontakta din läkare för att fastställa vilken typ av hjärtklappning du har som ger dig dessa besvär.