Ibland kan jag känna att mitt hjärta liksom fladdrar. Det känns konstigt i halsen men om jag som hostar till försvinner det. Är ej ihållande och blir värre vid stress. Äter seloken för mitt blodtryck och för jag har haft problem med hjärtklappning. Har gjort EKG men det har varit bra men nu när jag var sist så hade jag hög puls och mitt blodtryck var högt och då kunde man se att hjärtat var belastat. Men då sa de att de berodde på att mitt blodtryck var högt 160/90-110. Har även tagit blodprover för att se så det ej var någon infarkt men prov visade ej något. Är 39 år. Kan detta vara farligt? Kan det bli bättre med motion? Kan det vara förmaksflimmer? Känner mig trött men det kan ju bero på min kondition, har en del kilon att kämpa med.

Svar

Vanliga symtom vid förmaksflimmer är en obehagskänsla/fladderkänsla i bröstet eller halsen. Om Du samtidigt har en snabb och oregelbunden puls är det troligtvis förmaksflimmer. Pulsen kan Du känna på insidan av handleden eller på sidan av halsen. Trötthet är också ett vanligt symtom, men kan också bero på många andra saker. Det är viktigt för Dig att blodtrycket sänks till normala nivåer, och detta kräver upprepade kontroller och ofta en kombinationsbehandling av läkemedel. Seloken är en betablockerare som också sänker pulsen, vilket är bra eftersom Du har hjärtklappning ibland. Motion och en sund kost, samt viktminskning om Du är överviktig, är bra för både hjärtat och blodtrycket. Det är dock svårt att påverka förmaksflimmer med livsstilsåtgärder, men högt blodtryck är den vanligaste bidragande orsaken till förmaksflimmer. Om Ditt hjärta såg belastat ut på EKG trots att blodprover var okej, borde Du ändå få ytterligare utredning med arbetsEKG och eventuellt ett ultraljud av hjärtat för att säkerställa att hjärtat är friskt.