Gjorde en ablation i slutet av oktober 2009 i Frankrike, fick tillbaka mitt hjärtflimmer juldagen 2010, akuten här i Spanien lyckades återställa hjärtat i sinus. Efter två dygn var det dags igen, men då gjordes inget för att få det i sinus igen. Efter detta har jag vägrats att få en elkonvertering utan blodförtunnande Sintron tbl. (ska ha ett PK-värde över 2,0) Denna behandling har pågått sedan februari, utan att bloddoktorn har lyckats. För tre veckor sedan ”höjde” jag dosen själv upp till 4mg varje dag och nu är det ett värde på 2,5 sedan tre veckor tillbaka. Kan jag nu beställa tid för en elkonvertering?

Min fråga är om denna långa tid varit bortkastad, för att vänta på en elkonvertering? Om återställning av sinus i hjärtat endast varar en kort period efter denna, är det då lika bra att satsa på ablation nummer två?

Svar: Tyvärr förhåller det sig så att c:a 1/3 av alla förmaksflimmerpatienter som genomgår ablation behöver abladeras en andra gång. Återfall som det beskrivs bör motivera en andra procedur.