Jag vaknar 1-2 ggr per månad av en panikkänsla då hjärtat slår dubbelslag i uppskattningsvis 5-10 sekunder. Ofta tar jag ett djupt andetag samtidigt som jag skriker, precis när jag vaknar. Det inträffar även dagtid någon gång per månad i max 5 sekunder och känner då samma panik. Jag löptränar 3ggr per vecka, men har även känt av detta innan jag började träna. Det började för ca: 2 år sedan och har därefter ökat upp till dagens nivå. Jag är 28år och annars fullt frisk. Skulle vilja veta om detta är något som bör kollas upp eller om det är helt normalt.

Svar

Det låter som Du har korta episoder med extraslag. Detta förekommer hos många friska personer och är inget som behöver behandlas. Det är olika hur mycket man känner av extraslagen, där vissa personer inte märker av dem alls och andra tycker att de är mycket obehagliga. Extraslagen kan komma flera i rad eller med mer jämna mellanrum mellan normala hjärtslag. Dessa extraslag är alltså ofarliga och vanligt förekommande.