Behöver jag uppsöka akutvård i samband med akut förmaksflimmer? Hur länge kan jag vänta? Är det okay att ha flimmer i flera dagar? Hur många i så fall? Bakgrund: opererat in mekanisk aortaklaff, spasma angina, förmaksflimmer i 2-3 år, haft två stycken Tior (varv en i samband med en attack). Äter waran sedan operationen för sju år sedan, sedan ett år tillbaka äter jag även trombyl och emconcor. Ställer frågan eftersom jag fick en Tia vid ett tillfälle.

Svar

Förmaksflimmer medför en ökad risk för blodproppsbildning, t ex TIA eller stroke. Du skriver att du har mekanisk aortaklaff och förmaksflimmer samt att du medicinerar med Waran och Trombyl. Waran och Trombyl ger en kraftig blodförtunning och jag antar att du får denna kombination då du har mekanisk klaff och har drabbats av TIA. I ditt fall kan jag inte se varför du ska behöva söka akutvård på grund av flimret, åtminstone inte för blodproppsrisken. Du (behandlande läkare) bör dock alltid se till att den blodförtunnande behandlingen är optimalt inställd. Andra möjliga riskfaktorer bör också kontrolleras såsom blodtryck, blodsocker och blodfetter. Om du mår dåligt av flimret kan du alltid söka akut.