Jag är lite oroad för min hälsa. Har under något år haft problem med extraslag. Har gjort en utredning som visat att det finns ett extraslag och att det under sömnen förekommit uppehåll. I bland när jag får detta känns det som om en hammare slår i bröstet och det är mkt obehagligt vilket gjort att jag går och oroar mig och känner efter hela tiden. Jag är vältränad, tränar regelbundet 4-5 gånger i veckan och känner aldrig något då jag tränar. I bland känns det dock som om det fladdrar i bröstet men om det hade varit ngt fel hade inte ultraljudet som gjorts 2 ggr visat detta då? Senaste dygnen har min puls varit oregelbunden. Har en låg puls i vila som oftast ligger mellan 39-55 men har märkt vid något tillfälle att pulsen kunnat hoppa i slagen från 58 till 60 till 63 till 65 och sen gått ner och upp och hållit på så ett tag. En annan sak är att jag måste ta i väldigt mkt för att överhuvudtaget komma upp i puls då jag är ute och springer. Min bror kan ha en puls på 170 medan min är 137… Har känt mig trött senaste tiden och i våras hade jag även en järnbrist där mitt järnvärde låg på 107. Efter att ha ätit tabletter steg värdet dock. Behöver råd!

Svar

Extraslag på hjärtat är vanligt, men de flesta som har det känner inte av det alls. Vissa upplever dock som Du stark obehagskänsla av dessa extraslag, vilket naturligtvis leder till oro/rädsla för att det är något allvarligt fel med hjärtat. Dessa extraslag är helt ofarliga och är inte något som går att behandla på något effektivt sätt. Enstaka personer som har mer extraslag än normala slag kan få prova läkemedel eller ablationsbehandling, men det är sällan som denna behandling lyckas helt. Ultraljud av hjärtat visar om hjärtat är förstorat, hur pumpfunktionen ser ut och hur hjärtklaffarna fungerar. Ditt ultraljud verkar vara helt normalt, och extraslag påverkar inte hjärtats pumpfunktion eller hjärtklaffarna. På Din beskrivning låter det som att det kan vara korta attacker av förmaksflimmer Du har med fladdrande känsla i bröstet, men det kan också vara perioder av extra mycket extraslag. Låg vilopuls är normalt för vältränade personer. Att pulsen varierar och hoppar är normalt vid extraslag, då det efter varje extraslag blir en lite längre mellanrum till nästa slag. Maxpulsen är individuell för varje person och går inte att jämföra. För Dig kan det vara normalt att ha en puls på 140 vid löpning, då detta inte är maxansträngning och Du är vältränad i botten. Att Du känner av trötthet kan bero på många saker, det är inte troligt att det beror på hjärtat. Kan vara bra att kontrollera EKG och blodvärdet igen, samt att kontrollera ämnesomsättninen med blodprov. Det kan vara bra att göra långtidsregistrering av EKG, för att se hur mycket extraslag Du har, samt om det kan vara förmaksflimmer. Ta kontakt med vårdcentral för detta.