Jag har just fyllt 75 år. Jag rör mig varierande stavgång-pardans-bordtennis. Mina hälsovärden är utmärkta, jag har astma, men den har blivit bättre tack vara Seretin Forte, som jag tar 2-3 gången om dagen. I EKG, som min astmaläkare skickade mig, visades ojämnhet i pulsen. Jag har inte haft ngn besvär av detta. Jag har provat maxpuls, den kommer upp till 190 och går snabbt ner i vila. Vilopulsen är 60 slag i minuten. Min husläkare föreslår att jag börjar en livslång kontroll av blodvärdet med Waran. jag tvekar eftersom det tar så mycket tid. Vad säger statistiken om riskerna för blodpropp hos min typ av hälsomänniska?

Svar

Du är kvinna och är 75 år. Enligt CHADS2 har du då en poäng vilket motiverar Waranbehandling vid flimmer. Enligt nya riskvärderingssystemet (CHADS-VASc) får du ännu fler poäng vilket styrker anledningen till Waranbehandling. Rådet blir således att du bör medicinera med Waran (förutsatt att det är flimmer du har).