Jag är 27 år och gissar att hjärtklappningen har uppstått av ångest/stress. Jag har det bra, flickvän och en fin familj och goda vänner. Min far gick bort för ett år sedan i cancer och det var jobbigt att se honom tyna bort, jag har dock aldrig känt något behov av att gå och prata med någon specialist om det utan vi har tagit det i familjen. Jag har även nytt jobb sedan 1,5 år tillbaka. Jag har krav på mig att prestera och visa resultat, jag tror att mina egna krav är högre än chefens dock och jag kan tänka mig att jag tillverkat de här hjärtklappningarna på egenhand, om det nu är stress som ligger bakom.

Det har följt mig nu i ett år ungefär tror jag. Jag känner redan när jag vaknar om det slår hårdare och oftare, det räcker sedan att jag går upp för en trappa så måste jag sätta mig ner och det rusar och slår så hårt så jag blir orolig, jag springer annars ett halvmara utan problem och tränar många dagar i veckan så det är inget fel på min kondition. Jag är 191cm och väger 80kg. Detta lugnar ner sig men finns där hela
dagen, jag har någon gång testat att löpa och spela innebandy på kvällen men det går inte, jag får stanna och gå för att inte ”riskera något” kan inte ens jogga långsamt. Detta stör mig så klart mycket när man inte vet hur det blir imorgon. Jag kan inte planera min träning och idag skulle jag springa ett lopp men tror inte att jag borde med min nuvarande känsla.

Jag har varit hos vårdcentralen för 6 månader sedan, doktorn kände något extraslag ibland men inget ovanligt sa han. jag fick med mig ett EKG jag skulle ta varje morgon och kväll, vid ett par tillfället tryckte jag in utropstecknet då jag kände något konstigt. När doktorn analyserade det såg han inget konstigt vid mina anmärkningar men kunde ev. se extraslag nångång där jag inte anmärkt. Därför fick jag ett 24h EKG som inte gav något resultat. Det var heller inget dygn där jag kände några problem.

Jag börjar känna att jag ska gå till en specialist kanske, men jag kan börja fråga er kanske.
Vad tyder detta på? Något som man kan bota? Är det direkt farligt att idrotta?

Svar:
Rekommendationen till dig är att du ber att få remiss till en hjärtspecialist. Du behöver få möjlighet att diskutera dina frågor med en specialist och även till ställningstagande till utredning/undersökning.