Drabbades för drygt 1 år sedan av många kammarutlösta extraslag under lång tid, Inderal 40 mg (3 ggr per dag) hjälpte mycket bra mot dessa extraslag och jag fortsätter att medicinera. Sen i höstas har jag däremot fått ett märkligt symtom. Sen jag lagt mig på kvällen efter 5 – 10 minuter rusar hjärtat en kort stund, pulsen ökar från cirka 60 till 90 slag per minut. Detta går över efter en kort stund för att återkomma efter en liten stund igen och så kan det pågå några gånger och detta hindrar verkligen nattsömnen. Jag ligger på mage eller på högra sidan, kan det ha någon betydelse för uppkomsten av detta? Min Inderal-tablett tar jag precis efter sänggåendet och jag undrar ibland om den tabletten eventuellt kan ge upphov till dessa hjärtrusningar? Om jag sätter mig upp i sängen när jag får en rusning normaliseras pulsen ganska omgående. Vad har jag drabbats av, är det förmaksflimmer?

Svar

Det är väldigt svårt att på din beskrivning säga vilken typ av hjärtklappning du har, eller vad den orsakas av. Förmaksflimmer upplevs oftast som en helt oregelbunden puls. Du skriver att denna hjärtklappning påverkar dig med störd nattsömn varför jag tycker att man bör utreda dig närmare. Om besvären finns varje dag finns möjlighet att med så kallad bandspelar-EKG (Holter) fånga den. Kommer den mer sällan kanske tum-EKG kan fånga hjärtklappningen. Jag föreslår att du kontaktar din läkare, som närmare får utreda detta.