Jag är en tjej på 26 år som nu i ca 4 dagar haft en obehaglig känsla i bröstet. Jag vet inte riktigt hur jag skall förklara denna känsla men det känns som hjärtat skulle ”stutsa” eller fladdra till. Oftast känns det i mitten på bröstet men ibland känns det ända upp till halsen. Det förekommer inte vid varje hjärtslag men nog väldigt ofta, kanske vart 5-10. Om jag gör något så att pulsen stiger t.ex. motionerar känner jag ingenting men direkt som jag blir och sitta stilla börjar jag känna det igen. Min puls i viloläge är jämn men ganska långsam och ytlig. Jag tycker att jag förut har haft en hårdare puls. Mitt blodtryck har varit normalt (125/85)I släkten finns inga hjärtsjukdomar. Kan denna känsla vara ett fladder eller är det något annat? Skall jag vänta eller borde jag kontakta min egen läkare?

Svar

Låter på beskrivningen som det som kallas för extraslag, d.v.s. att hjärtats normala rytm bryts av att ett hjärtslag startar så att säga i förtid. Ett sådant slag följs sedan alltid av en extra lång paus, som ofta är det man känner av mest. I regel är detta fullkomligt ofarligt och förekommer normalt hos en majoritet (!) av befolkningen varje dag men ger symtom i mycket varierande omfattning. Det finns ofta ett samband med stress, trötthet, ev. storkonsumtion av kaffe, rökning, alkohol men förekommer också hos ”renlevnadskvinnor”. Blir det ett återkommande problem under längre tid kan ett läkarbesök vara motiverat för att bl.a. ta ett EKG etc.