Jag är en 17-årig tjej med god hälsa och bra kondition. Jag varken röker, snusar eller går på några mediciner. Sedan fem dagar tillbaka har jag känt en obehaglig pulserande känsla i bröstet. Hjärtat har slagit lite extra hårt och när det väl händer, pågår det i cirka 1 min. Dessa hjärtklappningar går och kommer helt oregelbundet, ibland starkt, ibland svagt. Jag gör ingenting ansträngande när de kommer. Idag morse drabbades jag av en riktig rejäl hjärtklappning som varade i säkert två minuter. Mitt hjärta slog som att jag precis hade varit ute och sprungit. Eftersom det har pågått i fem dagar blir jag orolig, borde jag kolla upp det?

Svar

En hjärtklappning som debuterar i din ålder (tonåren) med plötslig start och stopp beror oftast på en elektrisk rundgång i hjärtat. Antingen i AV-knutan (omkopplingsstation mellan förmak och kammare) eller mellan AV-knutan och en medfödd extra bana mellan förmak och kammare. Hjärtklappningen är oftast ofarlig, men kan leda till blodtrycksfall och svimning i sällsynta fall. Den kan sitta i längre än du hittills upplevt, och man kan behöva uppsöka sjukhus för att få hjärtklappningen att sluta. Ofta kan man bryta hjärtklappningen genom att krysta. Det kan också vara extraslag på hjärtat du känner, men knappast ihållande i två minuter… Jag tycker du skall uppsöka läkare för att kontrollera ditt EKG. Om du har en extra bana i hjärtat kan den ibland synas på vilo-EKG, och om så är fallet skall banan alltid riskvärderas (hur snabbt den kan överleda från förmak till kammare). Du kan då också få råd om vidare utredning (exempelvis bandspelar-EKG eller non-invasiv elfysundersökning ”NIE-undersökning) och behandlingsmöjligheter. Idag finns effektiva och säkra metoder att ta bort dessa hjärtklappningar om du fortsätter ha besvär.