Jag har haft FF sen 2011 och blivit el konverterad 4 gg på under en period på fyra månader, de första tre försöken var misslyckade den fjärde som gjordes 31/5 2011 lyckades de att återställa hjärtrytmen. Den 6e Maj 2013 hade jag en Ekg bandspelare i 7 dygn och då fick jag veta att jag har fått återfall av FF. Jag förbehandlas med Varan nu inför en ny el konvertering. Min Fråga är : Måste de återställa hjärtrytmen först för att kunna ge mig en flimmerablation, eller kan man utföra en ablation direkt? Vilken av de behandlingarna är bäst att bota flimret och kanske inte få tillbaks det?

Svar: Ablation med så kallad lungvensisolering kan ske såväl i sinusrytm som i flimmer. Innan ablation blir aktuellt skall det vara klart att flimret ger upphov till kraftiga besvär, och man skall som regel ha provat ett läkemedel som specifikt motverkar flimmeruppkomst. En viktig anledning till detta är att ablationen inte är riskfri. Du bör diskutera detta med en flimmerkunnig läkare eller med en elektrofysiolog som utför dessa ingrepp.