Är 62 år och fick för ca 2 år sedan konstaterat att jag har ett medfött aortainsuffiens. Har sedan jag var barn haft besvär med att ha armarna uppåt, har då fått tryck över halsen. Har också alltid haft hög vilopuls. Sedan 1 1/2 år har jag dagligen hjärtklappning, rusningar som känns ända upp till huvudet, hög puls 90-130, blodtrycket är ena gången mycket lågt och nästa högt. Kan inte längre gå i backar, får tryck över bröstet och blir andfådd. Känner mig ofta jättetrött. Vid ansträngning får jag tryck över bröstet med illamående och frossa. Vid 3 – 4 tillfällen har jag haft väldig svår kramp över bröstet som strålat upp till käkarna och har knappt kunnat andas när det gjort som mest ont. Krampen har hållit i sig ca 1 1/2-2 timmar. ArbetsEkg ok. Min pappa dog nar han var 62 år av en hjärtinfarkt, min mamma hade växande hjärta och dog av hjärtsvikt. Morfar dog också av hjärtat. Min Kardiolog förklarar inget för mig utan har bara bråttom.

Svar

Låter som en besvärlig situation. Rytmstörningen skulle kunna vara förmaksflimmer, vilket vore värdefullt att ta reda på. Bröstsmärtorna låter inte bra. Detta måste diskuteras med kardiolog – det kan hänga samman med klaffelet men det kanske också utlösas av snabb oregelbunden hjärtrytm. Vill med detta också påpeka att man som patient har rätt att be att få byta läkare när kommunikationen inte fungerar tillfredställande, en möjlighet som används alltför sällan.