Jag är 58 år och man och har op. (ablation) för förmaksflimmer i aug 09. Behandlades med 5 elkonverteringar samt olika mediciner (senast tambocor och seloken) mellan juni 06 – 0kt 08. Juni 06 akut pacemaker efter selokenbehandling. I samband med flimmer alltid trött och orkeslös. Efter ablationen har jag ej känt av flimmer men fått fått onormalt hög puls. Min vilopuls har alltid varit 52-56 slag per minut. Ibland vaknar jag om nätterna med hög puls (ojämn) 100-120 och är väldigt anfådd (tungt att andas) om jag går upp och till exempel går i trappen. Pulsen kan också öka när som helst under vaket tillstånd och ibland är den onormalt hög och ojämn vid ansträngning. Ibland blir jag också varm och svettas onormalt vid icke nämnvärd fysisk ansträngning. Ordineras f n 50-100 mg seloken. Min fråga är om ablationen kan förorsaka ovanstående problem eller om något fel gjorts i samband med ablationen.

Svar

Förhöjd puls kan finnas efter en ablationsbehandling. Denna puls brukar dock vara högst måttligt förhöjd och jämn. Du beskriver ojämn puls, och då får man i första hand misstänka att flimmer fortsatt kan föreligga. Du bör kontakta din ansvarige läkare för att få tillstånd en långtidsregistering av EKG (bandspelar-EKG eller motsvarande).