Min 75-åriga mamma har nyss drabbats av hjärtinfarkt o blodpropp i lungan. Hennes syster har haft 3 hjärtinfarkter. Min mammas biologiska mor dog av hjärtfel när hon var 42 år. Ibland när jag lägger mig speciellt på höger sida får jag hjärtrusning och samtidigt måste jag kippa efter luft. När jag var 23 år upptäcktes ett blåsljud på hjärtat och man gjorde EKG. Det visade sig att den var fysiologisk. Har ej gjort ultraljud. Vill tillägga att hjärtrusningen oftast släpper när jag byter sida och andningssvårigheterna är oftast bara några minuter. Ska jag undersöka mig?

Svar

Din hjärtrusning har inget samband med Din mammas hjärtsjukdom. Om läkare har konstaterat blåsljud på hjärtat och bedömt den som fysiologisk betyder det att blåsljudet inte beror på något fel på hjärtklaffarna. Detta kan man inte bedöma på ett EKG utan genom att göra ultraljudsundersökning av hjärtat. Läkaren kan höra blåsljudet då man lyssnar på hjärtat med stetoskop. Det låter som du har kortvariga attacker av någon form av hjärtklappning och andnöd under hjärtklappning är ett vanligt men ofarligt symtom. Det är ibland så att det ofta startar då man ligger i en speciell ställning. Vad detta beror på kan jag inte svara på. Om Du bara har så korta attacker av hjärtklappning behöver de inte behandlas. För att kunna få hjälp mot din hjärtklappning måste man ta reda på vilken sort just Du lider av och då måste man fånga hjärtklappningen på EKG. Om Du får en hjärtrusning som är ihållande en längre stund är det bra att snabbt ta sig till Vårdcentralen eller Akutmottagningen så att personal kan ta ett EKG.