Har förmaksflimmer, lågt blodtryck och vilopuls på 39. Jag har i lite drygt ett års tid kört GI i samband med träning, efter att ha varit en soffpotatis. Jag har tidigare aldrig haft problem med mitt förmaksflimmer, och undrar om kanske GI-kosten (Ketos) kan påverka sinus? Varför sätter flimret igång när jag tränar? Jag har fått Bisoprolol för mitt besvär och väntar fortfarande på svar från läkaren efter ultraljud m.m, men jag saknar verkligen att inte våga gå ut å springa en sväng. Finns det några kopplingar i dagsläget som visar att GI kost kan påverka hjärtat i form av flimmer i o m att det för mig började i samband med att jag började med GI samt träna?

Svar:

Som direkt svar på din fråga känner jag inte till några direkta samband mellan GI-kost och förmaksflimmer. Flimmeruppkomst är multifaktoriell, och vad som orsakar flimret i ditt fall kan jag inte uttala mig om. Det ser ut som om din läkare startat en utredning för att kartlägga din situation.

Du skriver dock att flimret kommer vid träning. Här vet vi att det autonoma nervsystemet (som vi inte kan styra över med viljan) kan ha betydelse för flimmeruppkomst. Flimmer kan hos vissa personer bryta ut vid ansträngning (sympatikotont flimmer) och hos andra i vila efter ansträngning eller nattetid (vagalt flimmer).