1997 började jag efter diagnostisering medicinera med L-dopa (Sinemet Depot)mot Parkinson. Ca 2003 började mitt förmaksflimmer som jag besvärats av sen dess. Numera tar jag Cordarone, som håller det någorlunda i schack. Men, eftersom jag känner en hel del personer med Parkinson, som också fått hjärtflimmer, undrar jag: Kan det bero på Parkinson (hjärtat är ju också en muskel), eller kan det vara en biverkan till dopaminet?

Svar

Parkinson kan inte orsaka förmaksflimmer, då detta är en sjukdom som beror på brist av dopamin i kroppens motoriska nervsystem, vilket inte har någon förbindelse med hjärtat. Det är alltså inte musklerna som är sjuka vid Parkinson utan sjukdomen beror på rubbningar i signalöverföringen i nervsystemet till musklerna. Läkemedel mot Parkinson t.ex Sinemet men även liknande preparat kan orsaka förmaksflimmer eller annan hjärtklappning då dessa påverkar hela kroppen och även hjärtat. Detta anges som en vanlig biverkning som drabbar 1-10 % av personer som behandlas med läkemedlet.