Är hjärtopererad 2002 för Aorta-anerysm. Fått flimmer för ungefär 4-5 år sedan. Har sedan många år också problem med en dålig rygg som jag får låsningar i. Löser detta bra genom att gå till en Kiropraktor. Nu till det märkliga: Varje gång som ryggen låser sig får jag flimmer. Varje gång som jag går till min Kiropraktor och rättar till mig så försvinner mitt flimmer inom någon timma efter besöket.
Finns det några studier på detta? Det borde inte bara vara jag som ser detta samband.

 

Svar: Du har uppenbarligen benägenhet för förmaksflimmer. Där finns en koppling mellan aktiviteten i det autonoma nervsystemet och flimmerförekomst. Kan det t ex vara så att låsningen i ryggen ger dig smärta? Vid smärta ökar aktiviteten i det sympatiska nervsystemet, vilket i sig kan öka benägenheten för flimmer. Men där kan finnas andra förklaringar som vi inte känner till.