Vid 42 hade jag för ungefär ett år sedan en episod av plötsligt förmaksflimmer, som efter en intensiv men kort tid tycktes försvinna. Äter sedan dess trombyl efter en period med seloken och waran, och har fortsatt – och även ökat – min träningsdos, så att jag tränar 3 dgr, vilar 1, tränar 3, osv. Träningen håller jag på måttlig nivå, och varierar mellan löpning, styrketräning och gymnastisk fys. På sista tiden har jag allt oftare upplevt enstaka extraslag, som nu återigen börjar bli mer frekventa än vad som känns bekvämt. Jag upplever oftast detta i sittande eller halvliggande ställning, och i specifik träning av magmusklerna. Till saken hör att jag har välutvecklade magmuskler till den grad att magen putar ut, och undrar nu om detta kan bidra till att pressa upp diafragman och orsaka flimmer och extraslag?

Svar

Det är förmodligen känslan av extraslag som ökar med dina ökande magmuskler, inte att de blir mer frekventa av musklerna. Extraslag är det som triggar till start av förmaksflimmer.