Jag har tidigare haft förmaksflimmer vid 4 tillfällen de senaste 10 åren (jag är född 83) alla i samband med alkohol eller extrem ansträngning. Jag dricker för tillfället inte särskilt ofta, men när jag gör det så blir det i små mängder. Även vid mängder av kanske bara 4 st öl så känns hjärtat fladdrigt och slår extra hårt dagen efter. Vet att detta tillstånd benämns med ett speciellt namn, kommer dock inte ihåg vad. Jag vet ju helt klart att alkoholkonsumtion ökar risken för återfall, men då detta inte känns som ett flimmer är jag nyfiken på vad det är?

Svar

Det är väl känt att alkohol kan utlösa förmaksflimmer hos vissa personer. Troligen sker en ökning av antalet extraslag vilket i sin tur kan starta flimmer. Det är möjligen ett ökat antal extraslag du känner, om flimret nu inte startar.