För åtta år sedan gjorde jag en ablation och brände bort x-trabana. Hjärtrusningarna blev jag kvitt men hjärtat beter sig fortfarande oroligt. Jag har ständiga x-traslag blandade med attacker av ”snurr” i bröstet. Varför beter det sig så här? Har jag hjärtflimmer som inte syns på ett ultraljud? Visar sig hjärtflimmer alltid vid en sådan undersökning? Jag är kvinna och 63 år.

Svar

Beskrivningen passar mycket bra med den man oftast förknippar med s.k. extraslag. Dessa syns på en EKG-registrering men under en ultraljudsundersökning kan man säkert missa det, dels för att det är så vanligt att man inte reagerar speciellt på det, dels därför att extraslag inte uppträder speciellt regelbundet utan ofta förekommer perioder då de helt upphör. Enda sättet att nå klarhet är med någon form av långtids EKG-registrering. Detta måste diskuteras med behandlande läkare.