Man, 67 år med permanent flimmer upptäckt för snart 1,5 år sedan. Elkonvertering som hjälpte ett tag och flimret kom tillbaka. Äter Waran, Atenonol 25 mg samt Losartan 50 mg (bra blodtryck nu). 1 poäng på riskfaktorskalan.

Inga direkt upplevda besvär fram till tidigt i höstas då jag började må illa, kallsvettas och bli yr av och till samt att orken tröt. Efter diverse undersökningar konstaterades slutligen Borrelia och jag fick en saftig penicillinkur som minskade besvären och jag blev gradvis bättre. Jag kunde gå längre sträckor, åka skidor nån mil i taget och utnyttja mitt gymkort till lättare träning. Tyvärr har de tidigare besvären återkommit den sista månaden och det känns nu som att de hör ihop med hjärtat och utlöses av en diffus smärta i samband med enstaka hjärtslag.

Mina frågor är följande: Finns det någon mer behandling (med läkemedel) att tillgripa? Jag har förstått att om man är besvärsfri, som jag åtminstone varit tidvis, så är kateterablation eller annan operation inte aktuell. Hur dålig måste man bli? Ska jag driva den frågan själv och ”tjata” lite?

Svar:
Flimmer som stått länge (i ditt fall kan det röra sig om flera år) har vi erfarenhetsmässigt svårt att få bukt med oavsett om man behandlar med läkemedel eller ablation. Då du har tämligen lindriga besvär så är ”vinst-risk” förhållandet för dig sådant att ditt flimmer borde accepteras som kroniskt. Med både läkemedel och ablation kan du gå ”ur askan i elden”. Det är heller inte helt säkert (tycker jag) att dina upplevda besvär verkligen beror på förmaksflimret. Men är dina upplevda besvär svåra får du givetvis ta en ny diskussion med din läkare.