Jag är en kvinna på 28 år som fått mer och mer frekventa attacker av fladder i bröstet. Ibland flera gånger om dagen. Symtom: hjärtat dunkar fort i bröstet, får en känsla som när man hamnar i en luftgrop när man flyger samtidigt som jag får svaghetskänsla i armar och ben. Attackerna går över på några sekunder, men den pirriga känslan i kroppen sitter kvar 10-15 minuter efteråt. Jag brukar försöka hosta hårt för att få hjärtat att gå i sinus igen. Anledningen att jag blir orolig är för att min mamma har förmaksflimmer och hon har medicinerats med Durbis Retard dagligen i 10 års tid. Dock var hon ju 30 år äldre än vad jag är nu när hon fick sin diagnos. Är detta något jag borde vara orolig över och borde jag söka hjälp?

Svar

Då dessa besvär med ”fladder i bröstet” oroar dig och ger dig obehag tycker jag det är rimligt att ta reda på vad det är du känner. Om besvären kommer dagligen kan en långtidsregistrering av EKG vara av värde. Det finns även andra sätt att ta reda på dina besvär. I din beskrivning framkommer dock inget som du behöver vara orolig för. Jag föreslår således att du kontaktar din läkare för vidare diagnostik av dina besvär.