Jag är 37 år jag tränar regelbundet löpning och styrka. Fick för en tid sedan, början på September nu i år, konstiga känningar(hugg, ilningar) i bröst partiet då mest på hjärt sidan. Jag har varit hos min läkare och han har då tagit blodprover, ekg, lyssnat på hjärtat mm. Jag är frisk som en nöt kärna. Han tror det beror på stress. Nu några månader senare så består detta med känningarna, har dessutom kraftiga hjärtslag och jag vaknar på nätterna av detta.Jag skall till min läkare igen, jag börjar bli vansinnig på detta. Fösöker att slappna av och ta det lugnare men ändå dessa ”känningar”. Vad tror du? Varför detta som jag upplever hårda hjärtslag och ilningar, hugg i bröstet.

Svar

Din beskrivning med ilningar och hugg i bröstet låter inte som om hjärtat orsakar dessa besvär. Ibland kan bröstkorgen (muskler/muskelfästen/nerver/skelett) orsaka liknande besvär, framför allt om besvären är relaterade till kroppsrörelser. Jag är också osäker på vad som orsakar dina ”kraftiga” hjärtslag. Ibland kan extraslag orsaka denna upplevelse. Extraslag är vanligt förekommande och utreds som regel inte. Det kan vara bra att du träffar din läkare igen. Om de kraftiga hjärtslagen är ett bekymmer kanske en bandspelar registrering av EKG är av värde. Här kan du tidsbestämma dina besvär, varefter man kan gå tillbaka till EKG registreringen för att se om besvären orsakas av extraslag.